Intoleranciou laktózy trpí v súčasnosti podľa dostupných zdrojov každý piaty až šiesty človek, čo predstavuje zhruba 20% populácie. To už nie je zanedbateľné číslo. Čo to ale tá intolerancia laktózy je? Aké sú jej príčiny a ako sa prejavuje?
Príčin intolerancie laktózy môže byt viacero, pričom rozlišujeme štyri základné typy, ktoré sú spôsobené buď úplnou absenciou alebo nedostatočnou aktivitou enzýmu laktáza, ktorého úlohou je štiepenie mliečneho cukru - laktózy. Prvým základným typom je tzv. kongenitálny deficit laktózy, u ktorého rozoznávame dva podtypy. Prvý podtyp je spôsobený kompletným nedostatkom enzýmu laktázy v tenkom čreve. Druhý sa naopak vyznačuje adekvátnou produkciou enzýmu, ktorý je však dysfunkčný alebo neefektívny. Oba tieto podtypy a ich identické príznaky sa objavujú už po narodení dieťaťa po užití mlieka. Je dôležité podotknúť, že oba typy tejto alaktázie sú skôr zriedkavé, neovplyvniteľné a pacienti s touto formou deficitu musia po celý život prijímať bezlaktózovú stravu.
Druhým základným typom intolerancie na laktózu je dočasná intolerancia, ktorá sa prejavuje najmä u nedonosených novorodencov a vyplýva z nezrelosti zažívacieho traktu. Tretím a zároveň najčastejším deficitom laktázy je adultný deficit, ktorý postihuje približne každé šieste dieťa a dospelého po treťom roku života, keď nastáva geneticky podmienená redukcia aktivity enzýmu. Pri tomto type alaktézie však už nehovoríme o ochorení, keďže aktivita enzýmu v tele človeka nie je nulová, ale len redukovaná, čo znamená, že mnoho ľudí toleruje určité množstvo laktózy bez prejavenia klinických symptómov, ako sú napr. hnačka, bolesti brucha, kŕče atď.
Posledným typom deficitu laktázy je tzv. sekundárny alebo získaný deficit, ktorý sa u mnohých prejaví po prekonaní infekčných ochorení, po poškodení črevnej sliznice liekmi, resp. pri niektorých chronických ochoreniach. Tento typ deficitu je však dočasný a zvyčajne sa upraví počas niekoľkých týždňov po vynechaní laktózy zo stravy a odstránení primárnej príčiny poškodenia črevných klkov.
Vzhľadom na skutočnosť, že intoleranciou laktózy v súčasnosti trpí na Slovensku každý piaty až šiesty človek, naša spoločnosť sa rozhodla reagovať na potreby zákazníkov a vyjsť v ústrety aj tým, ktorí klasické mlieko a výrobky z neho nemôžu, kvôli zdravotným obmedzeniam konzumovať. Práve z tohto dôvodu sme sa do svojej ponuky rozhodli zahrnúť aj delaktózované výrobky, ako sú napr. tvaroh, smotana, kefír, NIVA ORIGINÁL, mlieko či tvrdé delaktózované syry.
Spotrebitelia, ktorí tieto produkty kupujú sa ale nemusia báť, že konzumáciou delaktózovaného mlieka a mliečnych výrobkov prichádzajú o benefity z produktov, vyrobených z klasického kravského mlieka. Všetky dôležité živiny v týchto výrobkoch totižto ostávajú. Ich chuť je iba jemne sladšia oproti tým „mliečnym“, ktoré si kvôli zdravotným ťažkostiam nemôžu ľudia trpiaci intoleranciou dopriať. Rozdiel spočíva iba v tom, že do delaktózovaných výrobkov sa v procese výroby pridáva enzým laktáza, ktorý štiepi laktózu na jednoduchšie cukry, ktoré sú potom ľahšie stráviteľné a vhodné na konzumáciu aj pre ľudí s intoleranciou laktózy. Na záver je dôležité podotknúť, že práve súčasné technologické postupy nám umožňujú ponúknuť konzumentom delakto výrobky v prvotriednej kvalite a s chuťou, ktorá je takmer na nerozoznanie od klasických mliečnych výrobkov.