Hlavné menu

Pravé hodnoty vpísané do syra

Sedemdesiatpäťročná história, klasická ručná výroba a tradícia, ktorú si ctíme ako garanciu kvality. To sú menovatele, ktoré možno spájať len s jediným produktom, a to s našim modro plesňovým syrom NIVA ORIGINÁL.

logo-levmilk-bright

Tradičný postup výroby

Rokmi overená receptúra

Poctivá ručná práca

História nášho syru

 

Výroba syru NIVA ORIGINÁL siaha až do roku 1946, kedy bola v Hlohovci prvýkrát vyrobená rodinou Ďatkovcov. Rodina Ďatkovcov pôsobila v mliekarni v Hlohovci od roku 1938, kedy bola táto mliekareň na výrobu a spracovanie mlieka práve touto rodinou založená. Ako vyplýva z poznatkov histórie, hlohovecká mliekareň bez problémov fungovala a vyrábala svoje produkty, pod taktovkou tejto rodiny, až do obdobia druhej svetovej vojny.

Po druhej svetovej vojne sa majiteľ, pán Ďatko, obával znárodnenia mliekarne, a preto dobrovoľne vstúpil do Slovenského mliekarenského združenia. Aj napriek jeho vstúpeniu do združenia mu však štát aj tak fabriku zobral, a v roku 1960 pričlenil k závodu v Trnave. Neskôr sa táto mliekareň dostala pod LEVICKÉ MIEKARNE, ktoré boli nútené 14.1.2014 dlhoročnú prevádzku v Hlohovci kvôli nedostatočnej kapacite skladov, neefektívnemu dispozičnému riešeniu výrobne a zlej lokalite zavrieť. To však neznamenalo koniec výroby syru NIVA ORIGINÁL.

Práve naopak, išlo iba o kompletné a kompetentné presunutie tejto výroby do závodu v Leviciach, ktorý mal na výrobu tohto syru všetky ľudské, materiálne a dispozičné predpoklady. Následný nárast výroby tento predpoklad potvrdil.

Originál je len jeden

Ručná výroba

Klasická výroba plesňového syru NIVA ORIGINÁL je počas celého procesu od napúšťania syreniny do vaní, formovania, solenia, zrenia a balenia stále ručná, čím je každý bochník syru jedinečný a pod neustálou kontrolou

Originál receptúra

Syr NIVA ORIGINÁL sa vyrába podľa tradičného, takmer sedemdesiatročného receptu z Hlohovca.

100% Slovenské

Syr NIVA ORIGINÁL sa vyrába výlučne zo slovenského kravského mlieka, prevažne od farmárov z Tekovského regiónu.

Bez chemického ošetrenia

Syr NIVA ORIGINÁL nie je na povrchu nijak chemicky ošetrovaný, čo znamená, že nie sú do neho pridávané antibiotiká, ktoré by zamedzili prerastaniu plese na povrch syra. Jedinou povrchovou úpravou syru NIVA ORIGINÁL je ručné oškrabávanie, ktoré môže spôsobiť, že sa postupným dozrievaním našej NIVY môžu na jej povrchu objaviť prerastajúce plesne a maz, ktoré nie sú na závadu výrobku.

NIVA ORIGINÁL GURMÁN

Pre váš neobyčajný pôžitok

Tajomstvo gurmánu spočíva v novej receptúre a postupe výroby

NIVA ORIGINÁL GURMÁN porcie 130g

Tajomstvo nového plesňového syru NIVA ORIGINÁL GURMÁN spočíva v novej receptúre a postupe výroby. Okrem ušľachtilej plesne Penicillium roqueforti sa do syreniny pridávajú špeciálne pivné kvasinky, ktoré syru dodávajú ďalší chuťový rozmer. Starostlivo vytvarované bochníky syru zrejú až 6-8 týždňov v špeciálnom prostredí výlučne na dubových lôžkach. Toto všetko dáva tomuto syru jedinečnosť chuti a dvoch textúr, vnútornej a vonkajšej. Vnútorná je maslovo jemná, až roztierateľná so zeleno – modrastou mramorovou štruktúrou. Vonkajší povrch syra tvorí tvrdšia kôrka len s jemným povlakom ušľachtilej plesni. Celkovo tak syr získal mierne ostrú až korenisto pikantnú chuť, ktorá sa naplno rozvinie už pri prvom zahryznutí.

V novom syre NIVA ORIGINÁL GURMÁN je tak zhmotnená 60 ročná tradícia výroby na Slovensku a syr je porovnateľný s najkvalitnejšími syrmi typu Gorgonzola a Roquefort.

Rovnako ako všetky plesňové syry pod značkou LEVMILK, je aj syr NIVA ORIGINÁL GURMÁN počas celého výrobného procesu od napúšťania syreniny do vaní, formovania, solenia, zrenia a balenia spracovávaná ručne, čím je každý bochník syru jedinečný a pod neustálou kontrolou.

Vyberte si z našich lahodných variánt

NIVA ORIGINÁL

NIVA ORIGINÁL ZLATÁ

NIVA ORIGINÁL Gurmán

NIVA ORIGINÁL DELAKTO