Kyslomliečne výrobky - LEVICKÉ MLIEKÁRNE a.s.

Kyslomliečne výrobky tvoria jednu z najvýznamnejších skupín mliečnych výrobkov. Vďaka obsahu kompletnej zmesi baktérií a kvasiniek prispievajú k zdravej výžive nie len detí, mládeže, ľudí v produktívnom veku, ale aj ľudí staršej generácie.

Nielenže sú chutné a osviežujúce, ale sú navyše aj výživné a zdravé. Na výber je pritom niekoľko kyslomliečnych produktov, ku ktorým patrí aj kefír.

Kefír je charakteristický tekutou krémovou konzistenciou v kombinácií s lahodnou kyslastou chuťou a nádychom perlivosti. Svojím obsahom probiotík, vitamínov a minerálnych látok sa v súčasnosti radí medzi najzdravšie potraviny, ktoré majú nezastupiteľné miesto v pestrej strave každého človeka.

Odkiaľ k nám prišiel Babička Kefír?

O pôvode kefíru sa traduje viacero legiend.

Jedna legenda pripisuje pôvod kefírových zŕn hornatej oblasti Kaukazu, kde si kmene strážili tajomstvo prípravy kefíru, lebo verili, že ak sa toto tajomstvo dostane do rúk cudzincov,  kefír stratí svoje priaznivé  účinky.


Iná legenda naopak hovorí, že sa kefírové zrná používali na prípravu nápoja v tibetských kláštoroch už niekoľko tisícročí naspäť, podľa čoho nesú aj svoj názov tibetské kefírové zrná. Tajomstvo ich prípravy v tom čase poznali len opáti týchto kláštorov a pripravený nápoj bol určený len ich obyvateľom.

Až v 19. storočí sa vraj tajomstvo výroby kefíru dostalo do rúk ruských vedcov, ktorí ho povýšili na súčasnú dobu. Traduje sa, že na získanie postupu prípravy kefírových zŕn bola využitá žena, ktorá ho získala od vládcu horského kmeňa. Akým spôsobom nie je známe, ale isté je, že do Moskvy priniesla hrnček kefírových zŕn, ktoré boli základom dnešnej priemyselnej výroby.

Odkiaľ k nám prišiel Babička Kefír?

O pôvode kefíru sa traduje viacero legiend.

Jedna legenda pripisuje pôvod kefírových zŕn hornatej oblasti Kaukazu, kde si kmene strážili tajomstvo prípravy kefíru, lebo verili, že ak sa toto tajomstvo dostane do rúk cudzincov,  kefír stratí svoje priaznivé  účinky.


Iná legenda naopak hovorí, že sa kefírové zrná používali na prípravu nápoja v tibetských kláštoroch už niekoľko tisícročí naspäť, podľa čoho nesú aj svoj názov tibetské kefírové zrná. Tajomstvo ich prípravy v tom čase poznali len opáti týchto kláštorov a pripravený nápoj bol určený len ich obyvateľom.

Až v 19. storočí sa vraj tajomstvo výroby kefíru dostalo do rúk ruských vedcov, ktorí ho povýšili na súčasnú dobu. Traduje sa, že na získanie postupu prípravy kefírových zŕn bola využitá žena, ktorá ho získala od vládcu horského kmeňa. Akým spôsobom nie je známe, ale isté je, že do Moskvy priniesla hrnček kefírových zŕn, ktoré boli základom dnešnej priemyselnej výroby.

Ako sa kefír vyrába?

Kefír je fermentovaný mliečny nápoj vyrábaný z čerstvého kravského mlieka prostredníctvom tzv. kefírových zŕn. Kefírové zrná okrem iných látok obsahujú i polysacharid s názvom kefíran, ktorý dodáva kefíru typickú hustú, krémovú konzistenciu a príjemnú chuť.

Na začiatku procesu výroby tohto kyslomliečneho nápoja sa mlieko naočkuje baktériami mliečneho kvasenia a kvasinkami z kefírových zŕn. Podstatou výroby je fermentácia mliečneho cukru – laktózy, ktorá prebieha za pomoci kultúr baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek, ktoré žijú vo vzájomnej symbióze.

Levmilk-kefir-ako_sa_vyraba-01
Čerstvé kravské mlieko
Levmilk-kefir-ako_sa_vyraba-02
Doplnenie mliečnych batérií
Levmilk-kefir-ako_sa_vyraba-03
Fermentácia mliečneho cukru
Levmilk-kefir-ako_sa_vyraba-04
Kefír je pripravený

Kefír ako zdraviu prospešná potravina 

Najväčšiu pozornosť si kefír ako zdraviu prospešná potravina vyslúžil v 19. storočí, kedy na území Ruska vypukla tuberkulóza, ktorá bola pitím kefíru obyvateľmi Ruska potlačená. Dôvodom tohto zázraku je fakt, že kefír vytvára zdravé baktérie, ktoré budujú imunitu voči niekoľkým závažným ochoreniam (aj súčasnej modernej doby).

Pravidelná konzumácia kefíru, ako už bolo dokázané viacerými prieskumami, teda priaznivo pôsobí na imunitný systém a tiež na trávenie a celú črevnú mikroflóru. Okrem toho má kefír aj antibakteriálne účinky, zmierňuje zažívacie ťažkosti a vďaka nízkemu obsahu laktózy je ľahko stráviteľný, často krát aj pre ľudí s intoleranciou laktózy.

Vitamínové zloženie:
  • B1, B2, B5, B12
  • C (23)
  • A
  • K
  • karotén
  • pyridoxín
  • kyselina listová
  • biotín
  • tiamín
  • riboflavín

NOVINKA! BABIČKA KEFÍR 3,3% 950g

Plnšia výraznejšia chuť a krémová konzistencia– to sú vlastnosti, ktoré charakterizujú náš nový plnotučný kefír, vyrobený šetrným spôsobom z čerstvého slovenského mlieka.

BABIČKA Kefír 3,3%,má lahodnú kyslastú chuť s osviežujúcou jemnou perlivosťou. Kefír sa vyznačuje vysokým obsahom probiotík, vitamínov a minerálnych látok, čím sa už tisícročia radí medzi najzdravšie potraviny. Pravidelná konzumácia priaznivo pôsobí nie len na trávenie a celú črevnú mikroflóru, ale aj na imunitný systém. Okrem toho má kefír aj antibakteriálne účinky, zmierňuje zažívacie ťažkosti a vďaka nízkemu obsahu laktózy je ľahko stráviteľný, často krát aj pre ľudí s intoleranciou laktózy.

Logistické údaje

EAN: 8585000903220

Trvanlivosť: 40 dní


Varianty