500 g polohrubá múka,
100 g maslo Babička,
100 g cukor,
250 ml mlieko Babička,
40 g droždie,
1 ks vajce
Plnka:
2 ks vanilkový cukor,
1 ks vajce,
lekvár
Aké koláče sú pre vás synonymom Vianoc? Mne sa automaticky vybavia medovníčky a práve takéto kysnuté tvarohové koláče. Hoci ich radi pripravujeme aj počas roka, na Vianoce u nás nesmú chýbať. A nie je jedno aký tvaroh použijete, s týmto tučným tvarohom chutia proste slávnostne.
Z droždia, lyžičky cukru, múky a polovici vlažného mlieka urobíme kvások a necháme ho chvíľu kysnúť. Zmiešame múku, mlieko, masl, cukor, vajíčko a pridáme kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi pol hodinu.
Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom a vajíčkom. Cesto rozvaľkáme a pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a potom na každé koliesko dáme lyžičku tvarohovej plnky a malú lyžičku lekváru. Necháme na plechu chvíľku podkysnúť a pečieme na 180°C asi 15 až 20 minút. Po vytiahnutí z rúry môžeme ešte teplé potrieť šľahačkou.