Sedemdesiatročná história, klasická ručná výroba a tradícia, ktorú si ctíme ako garanciu kvality. Sú to menovatele, ktoré možno spájať len s jediným produktom, a to s našim modro plesňovým syrom NIVA ORIGINÁL.
Výroba syru NIVA ORIGINÁL siaha až do roku 1946, kedy bola v Hlohovci prvýkrát vyrobená rodinou Ďatkovcov. Rodina Ďatkovcov pôsobila v mliekarni v Hlohovci od roku 1938, kedy bola táto mliekareň na výrobu a spracovanie mlieka práve touto rodinou založená. Ako vyplýva z poznatkov histórie, hlohovecká mliekareň bez problémov fungovala a vyrábala svoje produkty, pod taktovkou tejto rodiny, až do obdobia druhej svetovej vojny. Po druhej svetovej vojne sa majiteľ, pán Ďatko, obával znárodnenia mliekarne, a preto dobrovoľne vstúpil do Slovenského mliekarenského združenia. Aj napriek jeho vstúpeniu do združenia mu však štát aj tak fabriku zobral, a v roku 1960 pričlenil k závodu v Trnave. Neskôr sa táto mliekareň dostala pod LEVICKÉ MIEKARNE, ktoré boli nútené 14.1.2014 dlhoročnú prevádzku v Hlohovci kvôli nedostatočnej kapacite skladov, neefektívnemu dispozičnému riešeniu výrobne a zlej lokalite zavrieť. To však neznamenalo koniec výroby syru NIVA ORIGINÁL ale práve naopak, išlo iba o presunutie tejto výroby do závodu v Leviciach, ktorý mal na výrobu tohto syru všetky ľudské, materiálne a dispozičné predpoklady. Čo to však táto NIVA ORIGINÁL je, čím je výnimočná a ako sa líši od iných konkurenčných modro plesňových syrov?
Modro plesňový syr NIVA ORIGINÁL je lahodný zrejúci syr vyznačujúci sa typickou mramorovou štruktúrou ušľachtilej modrastej pliesne Penicillium roqueforti na krémovo bielom povrchu. Jeho klasická výroba je počas celého procesu od napúšťania syreniny do vaní, formovania, solenia, zrenia a balenia na rozdiel od konkurencie, stále ručná, čím je každý náš bochník syru NIVA ORIGINÁL jedinečný a pod neustálou kontrolou. Len samotné zrenie v špeciálnom prostredí na drevených korýtkach trvá najmenej 3 až 5 týždňov, kedy v syre narastá spomínaná ušľachtilá plieseň. Pričom doba zretia syra môže pokračovať až po dobu 6 mesiacov, kedy syr získava čoraz mäkšiu až roztierateľnú konzistenciu a nadobúda viac na pikantnej chuti. Zrením sa syr stáva kvalitnejším, lahodnejším a vyhľadávanejším najmä pre skutočných syrárskych gurmánov. Je dôležité podotknúť, že syry okrem oškrabávania pliesne na povrchu, nie sú nejak chemicky ošetrované, a teda v balení zrú ďalej, čo nie je na závadu výrobku.
Všetky modro plesňové syry našej mliekárne ako NIVA ORIGINÁL a NIVA ORIGINÁL ZLATÁ patria pod ochrannú známku NIVA ORIGINÁL. Vyrábajú sa podľa spomínanej, tradičnej už takmer sedemdesiatročnej zachovanej receptúry pochádzajúcej z Hlohovca, výlučne zo slovenského mlieka, v súčasnosti prevažne od farmárov z Tekovského regiónu. Syr NIVA ORIGINÁL má vďaka všetkých týmto parametrom nezameniteľnú lahodnú, jemne slanú, pikantne korenistú chuť, vhodnú na použitie tak do teplej ako i studenej kuchyne.
Druhým variantom tohto syru je NIVA ORIGINÁL ZLATÁ, ktorá sa rovnako ako NIVA ORIGINÁL vyrába podľa tradičnej receptúry tohto klasického syru avšak s vyšším obsahom tuku. Vďaka dlhšiemu, až 5 týždňovému, zreniu vyniká nezameniteľná jemná maslová chuťou s mierne pikantnou, korenistou koncovkou. Oba tieto syry sú bohaté na vápnik, kvalitné mliečne bielkoviny, neobsahujú živočíšne syridlo ani lepok, a preto sú ľahko stráviteľné a vhodné aj pre celiatikov a vegetariánov. V súčasnosti dokonca naša spoločnosť vyrába ako prvá, nielen na Slovensku, ale aj vo svete, aj delaktózovanú verziu syru NIVA ORIGINÁL, určenú hlavne pre ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu. Pričom táto NIVA ORIGINÁL DELAKTO sa od klasickej líši len pridaním enzýmu laktáza v procese výroby. Nie je teda ovplyvnená jej štruktúra, vzhľad, výživové hodnoty a ani chuť.
2 Comments
Dobrý deň, prečo sú syry Niva také slané?
Syr NIVA je typická svojou slanou chuťou. Dokonca sa za posledné mesiace znížil obsah soli v receptúre o polovicu.